Aanbouw kosten

aanbouw kosten

Binnenkort een aanbouw laten plaatsen? Dat is natuurlijk heel aantrekkelijk aangezien je op die manier meer ruimte creëert in je huis. Natuurlijk komt er wel het één en ander kijken bij het laten plaatsen van de aanbouw. Je wilt bovendien vooraf wel weten waar je nu eigenlijk aan toe bent. Niets is namelijk zo vervelend als een aanbouw laten plaatsen en er achteraf achter komen dat de kosten veel hoger zijn uitgevallen. Daarom is het van belang om je vooraf te verdiepen in de verschillende opties die je hebt. Bij BST Bouw nemen we die opties uiteraard vooraf uitgebreid met je door. Daarbij zijn we ook nog eens eerlijk en transparant over de kosten, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Hieronder bespreken we in ieder geval alvast alle mogelijk keuzes die je bij een aanbouw kunt maken en wat de kosten daarvan zijn. Benieuwd naar de prijzen? Vraag gratis offertes aan bij vakmannen bij jou in de buurt.

Prefab of casco?

aanbouw
Je hebt bijvoorbeeld de keuze om de aanbouw prefab of casco te realiseren. In het eerste geval worden de maten vooraf exact berekend en wordt de aanbouw bij ons op de werkplaats gemaakt. Vervolgens wordt deze volledig verplaatst naar e huis en daar geplaatst. Dit zorgt voor een behoorlijke besparing ten opzichte van casco. Deze besparing kan zelfs oplopen tot zo’n 2000 euro. Een ander voordeel is dat de plaatsing vaak eenvoudig is en op korte termijn kan plaatsvinden. Wanneer je liever een casco aanbouw laat zetten, wordt deze op maat bij je thuis gemaakt. Hier betaal je iets meer voor, maar je kunt de aanbouw wel veel beter aan je eigen voorkeuren aan laten passen. Bij prefab wordt er namelijk vaak met een standaard opzet gewerkt. Dat is bij een casco aanbouw totaal niet het geval waardoor we ook wel kunnen spreken van maatwerk. Je betaalt meer, maar kan de aanbouw dus ook meer naar je eigen zin laten maken tot in de kleinte details.

Type dak van de aanbouw

Een ander aspect dat de prijs behoorlijk kan beïnvloeden is het soort dak dat je kiest voor de aanbouw. Daar heb je overigens ontzettend veel keuze in. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een plat dak inclusief dakbedekking of juist een dakpannen op een punt dak. Bij dat laatste wordt de aanbouw zwaarder en dat heeft weer invloed op de fundering. Dat zorgt natuurlijk ook voor een andere prijs. Een voordeel van een plat dak is dat je de mogelijkheid open houdt om er eventueel later een extra verdieping op te laten bouwen. Beiden hebben dus zo hun voordelen en verschillen ook weer in prijs.

Materiaalkeuze

Het is natuurlijk meer dan logisch dat ook het materiaal flink veel invloed uit kan oefenen op de prijs. Bij BST Bouw kun je dus kiezen uit verschillende soorten materialen. Het meest goedkope materiaal is echter niet per definitie ook direct de beste koop. Je wilt natuurlijk wel dat de aanbouw stevig  en duurzaam is. Standaard wordt een aanbouw meestal van stenen gemetseld al komt ook hout en glas steeds vaker voor. Wanneer je voor hout kiest, is dat veel goedkoper dan steen. Het nadeel is echter wel dat hout vergankelijk is en bovendien flink kan verkleuren of beschadigd kan raken onder invloed van het weer. Glas wordt vrijwel alleen gebruik voor het bouwen van een serre.

Fundering

Ook over de fundering moet vooraf nagedacht worden. Bij een kleine en lichte aanbouw is een eenvoudige fundering meer dan voldoende. Wanneer de aanbouw echter groter en zwaarder wordt, is het verstandig om na te denken over een betere fundering. Dat kost wellicht meer geld, maar het zorgt er wel voor dat je later geen problemen krijgt zoals scheurende muren of het inzakken van de aanbouw waardoor de deur niet meer open kan. Gelukkig kunnen wij van BST Bouw je vooraf uitstekend informeren en adviseren over welke fundering het beste past bij het type aanbouw dat je wil laten plaatsen.

Vergunning nodig?

Het is verstandig om jezelf ook te beseffen dat je voor een aanbouw vaak een vergunning nodig hebt. Een vergunning is tot vier meter diepte in de achtertuin toegestaan zonder vergunning. Wanneer de aanbouw groter is, moet er een vergunning aangevraagd worden. Hetzelfde geldt voor een aanbouw ergens anders dan in de achtertuin. Ook het aanvragen van een vergunning kost overigens geld. Hoeveel dat precies is, hangt af van de waarde van de aanbouw. bij een aanbouw van 20.000 euro zijn de kosten voor een vergunning van de gemeente ongeveer 400 euro.

Prijstabel: overzicht kosten aanbouw

Aanbouw formaat (breedte x lengte) Gemiddelde kosten
2 x 2 meter € 8.900,-
3 x 2 meter € 12.500,-
4 x 2 meter € 17.900,-
5 x 2 meter € 19.600,-
6 x 2 meter € 21.000,-

Wil je exact weten wat in jouw geval de kosten zijn? Vraag gratis offertes aan en je ontvangt spoedig offertes van vakmannen bij jou uit de buurt.