Daklekkage pannendak, lekkage opsporen en oplossen

daklekkage pannendak

Daklekkage pannendak, lekkage opsporen en oplossen

Heeft u een pannendak en ondervindt u hinder van lekkage, maar weet u niet wat deze lekkage veroorzaakt en hoe het probleem op te lossen dan bent u hier op het goede adres.

Soorten daklekkage van pannendak

Daklekkages zijn er in allerlei soorten. Ze kunnen veel overlast bezorgen. En als de lekkage niet snel wordt opgespoord, kan er grote schade ontstaan met alle gevolgen van dien. Zo kan er een hoge luchtvochtigheid ontstaan en daardoor weer een slechte gezondheid. Bij een pannendak kunnen lekkages ontstaan door scheuren of doordat er dakpannen stuk gaan. Het dak is dan niet meer waterdicht. Vaak ontdek je dit pas als zich op het plafond vochtplekken beginnen af te tekenen. Het is dan eigenlijk al te laat. Er is een groter ingrijpen nodig dan simpelweg wat pannen te verleggen of te vervangen.

gevolgen daklekkage pannendak

Het opsporen van daklekkage

Zodra u vochtplekken constateert is het zaak om de lekkage op te sporen. Doorgaans zit het lek in uw dak. Het kan zijn dat een dakpan stuk is of is verdwenen tijdens die laatste storm. Maar de lekkage kan ook veel moeilijker op te sporen zijn. U ziet bijvoorbeeld een vochtplek, maar dat wil niet zeggen dat daar ook de lekkage zit. Isolatiemateriaal kan ook nat zijn geworden waardoor het vocht naar beneden sijpelt. Dit geeft kortom geen goed beeld van waar de werkelijke lekkage zicht bevindt. Het is dus altijd goed om een expert in te huren.

Meer informatie over het opsporen en verhelpen van daklekkage op Joslaan.nl

Werkzaamheden die u moet ondernemen bij lekkage

Hebt u twee rechterhanden, dan kunt u zelf tot actie overgaan om de lekkage te verhelpen. U weet feilloos aan de ligging van de dakpan of aan het feit dat ze is verdwenen de plek van de lekkage te vinden. Die schuin liggende dakpan vervangt u evenals de dakpan die er niet meer is. Bent u niet zo handig, dan kunt u toch het beste een dakdekker inhuren.

Wie is er verantwoordelijk voor de de schade door een daklekkage door gebrekkig onderhoud: de bewoners of de VvE? Lees het in het artikel op nederlandvve.nl.

Controleer de constructies op het dak

Als u een daklekkage hebt, kan het natuurlijk zijn dat de constructies op u pannendak zijn aangetast. De oorzaak van de daklekkage is dan bijvoorbeeld gelegen in openingen in bepaalde aansluitingen. Zo kan het daklood rondom de schoorsteen de boosdoener zijn als dat heeft losgelaten. Of de lichtkoepel of het dakraam sluit niet meer goed af. Het kitwerk kan ook loszitten en in de gevelaansluiting met de buren kunnen basten zitten. U ziet, een lekkage kan een simpele oorzaak hebben, maar dat wil niet zeggen dat deze ook makkelijk is op te speuren of te verhelpen is. De inzet van een specialist is vaak wenselijk.

Gemiddelde kosten van een daklekkage van een pannendak

De gemiddelde kosten van een daklekkage kunnen erg uiteenlopen. Wat u betaalt hangt voor een groot deel af van de keuze of u zelf de handen uit de mouwen gaat steken of dat u dat een expert laat doen. Ook hangt het af van de zekerheid waarmee u weet dat de lekkage zich op een bepaalde plek bevindt. Weet u helemaal niet waar de lekkage zich zou kunnen bevinden, dan moet het hele dak worden onderzocht. De grootte van het dak is dus ook een factor die de prijs bepaalt.

Ook het materiaal van de dakbedekking speelt een rol. Heeft u een lekkage en een zinken dakbedekking, dan kan het prijskaartje aanzienlijk duurder uitvallen dan een lekkage met een pannendak. De aard van de dakbedekking maakt of het wel of niet bewerkelijk is om de lekkage op te sporen en te verhelpen.

Daarnaast spelen ook de grootte van de lekkage en de ernst daarvan mee in het kostenplaatje. Is de lekkage groot en moet de hele dakbedekking worden vervangen dan bent u natuurlijk duurder uit dan wanneer u kiest voor een noodoplossing. Wel bespaart u in het eerste geval op de inspectiekosten omdat die bij een nieuwe dakbedekking niet nodig zijn. Is het een kleine lekkage of u vindt de lekkage niet zo ernstig, dan kunt u gaan voor een noodoplossing met een extra stuk zeil of die reserve dakpan, maar op den duur zult u er wellicht toch een dakdekker naar moeten laten kijken.

Prijstabel: reparatie daklekkage hellend dak

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Lekdetectie €200,- tot €350,- (afhankelijk van locatie en methode)
Vervangen enkele dakpannen €150,- tot €350,- per m²
Nokvorsten vervangen €50,- tot €100,- per meter
Dakgoten vervangen €55,- tot €95,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan voor inzicht in de exacte prijzen.

Ook interessant:
Wat dekt mijn verzekering? (bron: Wegwijs.nl)
Krijg ik een vergoeding na stormschade van mijn verzekering? (bron: RTL Nieuws)
Informatie over dakbedekking van een hellend dak op wikipedia.org
Heb ik vergunning nodig voor het vervangen van mijn dakpannen? (bron: Rijksoverheid)