Tegelzetter advies & kosten

Tegelzetter advies & kosten

Tegelzetters kunnen uw ruimte transformeren door uw tegels met verschillende legpatronen te plaatsen. Het legverband: tegelzetters kunnen uw tegels op verschillende manieren leggen. Het zetten van tegels is vakwerk en het resultaat moet goed zijn, omdat het bij tegelzetters altijd om zichtwerk gaat. Daarnaast is het zo dat de meeste tegelzetters andere werkzaamheden kunnen uitvoeren, die raakvlakken hebben met tegelwerkzaamheden. De meeste tegelzetters kunnen bijvoorbeeld ook een muurtje metselen en stukadoren.

Een tegelzetter zal over het algemeen werkzaam zijn voor een tegelzettersbedrijf of werkzaam zijn als ondernemer.
Daarnaast is het denkbaar dat badkamerbedrijven, keukenbedrijven of aannemers tegelzetters in loondienst hebben. Bent u op zoek naar een tegelzetter en wilt u meer informatie en advies over tegelzetters? Lees dan vooral verder.

Wat kost een tegelzetter?

De kosten van een tegelzetter zijn erg verschillend. Dit komt omdat elke tegelzetter zijn eigen prijzen bepaald en dat gaat op verschillende manieren, bijvoorbeeld per uur of per m2. De gemiddelde kosten van een tegelzetter zijn voornamelijk afhankelijk van de soorten tegels, materialen, hoeveelheid cement en duur van de gehele klus. Welke keuzes beïnvloeden de kosten van de tegelzetter? Er zijn een aantal keuzes die u moet maken als u tegels wilt laten zetten. Deze keuzes beïnvloeden de kosten van een tegelzetter ook. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal en hoe de tegels gelegd worden. Doordat het leggen van een bijzonder legverband langer duurt, stijgen de kosten van de tegelzetter richting de € 40 per uur. Daarnaast zijn de kosten van de aanschaf van natuursteen ook nog een stuk hoger dan van keramische tegels. De keramische tegels kosten tussen € 9 en € 82 per m2 en de prijzen voor natuursteen verschillen van € 25 tot € 160 per m2. Laat je van tevoren informeren over wat er mogelijk is.

U kunt het beste kiezen voor een tegelzetter uit de buurt. Door een lokale tegelzetter in te huren, verlaag je deze kosten. Zo bespaart u voorrijkosten. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verwachte kosten. Als de tegelzetter een uurprijs in rekening brengt dan kan hij namelijk wat langzamer gaan werken zodat u weer op hogere kosten uitkomt. Mocht u het liefst zo goedkoop mogelijk uit willen zijn, kunt u ook een deel zelf gaan doen. Maak jezelf bijvoorbeeld nuttig door de oude tegels alvast te verwijderen (indien nodig). Dit scheelt de tegelzetter veel tijd en door het zelf te doen bespaar jij € 30 tot € 40 per uur.

Overzicht kosten tegelzetter

prijs per onderdeel van de

tegelzetter (per )

Minimaal Gemiddeld Maximaal Gemiddelde kosten per 20
loon tegelzetter €15 € 30 – €40 €55 €300 – €1100
Tegels €15 €30 – €60 €150 €600 – €1200
Materiaal €8 €10 – €15 €20 €200 – €300
Totaalprijs €38 €70 – €115 €210 €1100 – €2600

Wat is het uurloon van een tegelzetter?

Een tegelzetter werkt ofwel aan uurloon of een totale projectprijs, dat is onderling af te spreken. Bijna iedere tegelzetter hanteert een prijs per vierkante meter en soms geven ze ook prijzen per uur of een vast bedrag voor de totale tegelklus. Als je de tegelzetter per uur betaalt, moet je hopen dat hij hard doorwerkt en geen tegenvallers of verrassingen heeft. Het uurtarief dat in rekening wordt gebracht door een tegelzetter is gelegen tussen de 15 en 55 euro, afhankelijk van het soort tegelzetter. Een MKB’er is uiteraard de duurste partij terwijl een ongecertificeerde tegelzetter ideaal is voor mensen die slechts een beperkt budget voor handen hebben.

Het precieze uurtarief van een tegelzetter wordt duidelijk aan de hand van de onderstaande prijstabel. Voor het verwijderen van bestaande tegels uit een tegelvloer wordt een gemiddeld uurtarief aangerekend welke is gelegen tussen 30 en 40 euro. Als een tegelzetter veel goedkoper is per uur, is de kans groot dat dat komt omdat hij zwart werkt of geen certificaat heeft. Hier zit namelijk veel verschil in.

Uurtarief tegelzetter

type tegelzetter Gemiddelde uurloon
Zwartwerker €15 – €20
Beginnend €25 – €340
Ervaren €40 – €50
Zeer ervaren €50 – €55

meer informatie over de kosten van een tegelzetter op deltabv.nl

wat kost een tegelzetter

Laat uw oude vloer verwijderen!

Wanneer jij een tegelvloer of -muur opnieuw wilt laten bekleden, dan kan het noodzakelijk zijn de oude tegels te verwijderen. Het verwijderen van de oude tegels kun je zelf doen, of je kunt hier een specialist voor inhuren. Deze tweede optie is soms beter, omdat het lastig is om de tegels probleemloos en veilig zelf te verwijderen. Soms zijn ze vrij makkelijk te verwijderen, maar andere keren liggen ze erg vast en is er meer tijd nodig. Je kunt ervan uitgaan dat het verwijderen van de oude tegels in een gemiddelde woonkamervloer ongeveer 5 uur in beslag neemt. Laat je muurtegels verwijderen, dan kun je rekenen op soortgelijke bedragen.

Doe het zelf: de goedkoopste optie die je hebt is de tegels zelf te verwijderen en hier bespaar je dus een paar honderd euro mee. Alleen de vloertegels verwijderen: laat je het zware werk liever aan de professionals over, dan kun je hen betalen om alleen de vloertegels te verwijderen. Het spreekt voor zich dat het grootste gedeelte van de prijs voor het verwijderen van tegels bestaat uit arbeidsloon. Er zijn geen onderdelen nodig om oude tegels te verwijderen en mankracht is eigenlijk het enige waar je voor betaalt. Wel of niet verwijderen: soms is het ook mogelijk om nieuwe tegels of een nieuwe vloer over de oude tegels te plaatsen. Dit scheelt natuurlijk helemaal in tijd en kosten.

Als u over vloerverwarming beschikt, wordt het heel lastig om zelf de tegels te verwijderen. Het verwijderen van de tegels of plavuizen zonder de vloerverwarming te beschadigen is namelijk een lastige klus. Hier heb je ook bepaald gereedschap voor nodig. Een vakman gebruikt meestal een lichte elektrische breekhamer en een betonschuurmachine om de tegels te breken en lijmresten te verwijderen. Bij het verwijderen van plavuizen in cement moet je zeer voorzichtig te werk gaan om de vloerverwarming niet te beschadigen.

Nieuwe tegels in badkamer, wc, keuken of woonkamer

Tegels zijn mooi in allerlei verschillende kamers in uw huis. De meestvoorkomende plaatsen voor tegels in huis zijn de badkamer, wc, keuken en woonkamer. De woonkamer komt het minste voor, maar is ook erg mooi. Je hebt natuurlijk allerlei verschillende tegels, hierdoor zit er altijd iets moois voor u bij!

Badkamer

Wilt u in uw badkamer nieuwe vloertegels of wandtegels plaatsen? U zult dan eerst de oude badkamertegels moeten verwijderen. Voordat u uw gehele badkamer, tegelvloer of douche van andere badkamertegels voorziet is het belangrijk om de tegellijm nog weg te halen.

Bij het verwijderen van gelijmde badkamertegels gebruikt u ander gereedschap dan bij cement. Gelijmde badkamertegels verwijdert u met een spade of schop. Steek de schop zo schuin en zo plat mogelijk onder de gelijmde tegels en probeer ze zo los te maken. Na het verwijderen van de gelijmde tegels schuurt u de resten tegellijm van de vloer of wand. Badkamertegels in cement zijn lastiger te verwijderen dan gelijmde tegels. Het verwijderen van tegels in cement kunt u het beste met een vloerafbikhamer doen. Gebruik een hamer, steenbeitel en veiligheidsbril bij het verwijderen van badkamertegels op de muur of in de douche.

WC

Zijn de tegels in de toiletruimte niet meer naar je smaak? De tegels op wanden en vloeren vormen het karakter van je toilet. Vooral tegels zijn een grote kostenpost bij het verbouwen van je toilet. Het beschilderen van tegels met speciale tegel coatings kan een goedkope optie zijn om je tegels in het toilet er weer verfrissend uit laten zien.

Wil je een luxe en natuurlijke afwerking in je toiletruimte, dan kan je tegels kopen van natuursteen. Natuursteen tegels en keramische tegels hebben een andere uitstraling, de mate van onderhoud verschilt en de prijzen lopen uiteen. Keramische tegels heb je in verschillende soorten en maten, maar geven je toilet geen natuurlijke uitstraling zoals natuursteen dit doet. Groot voordeel van keramische tegels is wel dat ze zeer onderhoudsarm zijn. Naast luxe tegels, kies je voor luxer sanitair met een hangend toilet om het plaatje compleet te maken.

Uiteraard kunnen de juiste tegels niet ontbreken in een mooi toilet. Het design van een toiletpot moet mooi samenhangen met een fonteintje en de tegels. Voor tegels in een toilet dient u rekening te houden met een bedrag van ongeveer 350 euro. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk, hoe groot het toilet is en de prijzen van de tegelsoort.

Keuken

Het hart van de woning, dat is de keuken. In de keuken wordt veelvuldig gekookt, gespetterd en geknoeid. Wandtegels zijn in dit geval altijd ideaal voor in je keuken. De spetters en vlekken maak je namelijk zo schoon. Bovendien beschermen wandtegels in de keuken ook nog eens tegen intrekkend vocht. Ook schimmelvorming heeft minder kans door het plaatsen van wandtegels in de keuken. Maar bij een keuken met weinig lichtinval is een lichtere tegel een betere keuze.

Meet nauwkeurig de vloer van je keuken op en geef deze maten door aan de vakman. Hoe groter de keuken, hoe meer geld je moet betalen. Bij een grote keuken neemt de tegelzetter vaak een extra vakman mee om de tegels netjes te plaatsen in jouw keuken. Meestal rekent een tegelzetter voor een gemiddelde keuken een dagprijs.

Vaak is het een kwestie van smaak welke tegels het beste bij jouw keuken passen. De kans is groot dat jij bij een landelijke keuken voor een andere tegel gaat dan in een moderne, strakke keuken. De kleur hangt naast de lichtinval af van de keuken zelf. Het is verstandig om het front van uw keuken, een staal van het aanrechtblad naast de gewenste tegels te leggen. Zo kunt u kijken of de tegels passen bij uw keuken.

Woonkamer

Gaat u voor tegels in de woonkamer dan heeft u allereerst de keuze tussen wandtegels en vloertegels. Voor de woonkamer denken de meeste mensen als eerste aan vloertegels, maar ook het plaatsen van wandtegels stijgt in populariteit. Vloertegels worden alsmaar populairder als type vloer voor in de woonkamer. Een tegelvloer in de woonkamer is altijd een goed idee.

Voor de vloer in de woonkamer is het aan te raden om voor PEI-waarde 3, 4 of 5 te gaan. Zowel keramische tegels als natuursteen tegels zijn zeer geschikt voor de woonkamer en hebben beide hun unieke aspecten. Vloertegels worden al jarenlang toegepast in de woonkamer maar wat nog niet zo bekend is maar wel erg in opkomst zijn wandtegels in de woonkamer.

Bent u op zoek naar een prachtige nieuwe vloer voor in uw woonkamer? Wilt u een warme uitstraling creëren in uw woonkamer en bent u op zoek naar tegels die een warme sfeer creëren in uw woonkamer? Deze zorgen voor een enorm strakke en moderne uitstraling in uw woonkamer. Hierdoor heeft u dus echt een unieke vloer in uw woonkamer liggen!

 

tegelzetter

Vloer- en wandtegels laten plaatsen

U hebt de keuze uit vele verschillende soorten vloertegels en wandtegels. De meest bekende soorten zijn natuursteen en keramische tegels. De natuursteen versie komt direct uit de natuur, keramische badkamertegels bestaan uit gebakken klei. Mozaïek en metrotegels zijn mooie keramische tegels. Natuursteen tegels zijn een stuk dikker en zwaarder dan keramische tegels. Het is vanwege deze reden een stuk lastiger om natuursteen tegels zoals marmer of leisteen te verwijderen, vooral wanneer de tegels heel moeten blijven.

Vloertegels plaatsen

Ben je van plan om zelf een nieuwe tegelvloer te gaan plaatsen? Vandaag de dag zijn er honderden producten op de markt voor het plaatsen van vloer- en wandtegels waardoor je zelf de tegels kunt plaatsen.

Als de vloertegels te vroeg worden geplaatst op een dekvloer die niet helemaal droog is, kunnen deze later loskomen. De anhydrietvloer moet namelijk volledig droog zijn voordat je kunt beginnen met vloertegels leggen. Laat eventueel een vochtmeting uitvoeren voordat je start met het leggen van vloertegels. Je kunt ook voorzichtig met een witte gummihamer op de tegels kloppen om zo de vloertegels in de lijm vast te drukken.

Wandtegels plaatsen

De meest voor de hand liggende plaatsen voor wandtegels zijn badkamer, keuken en toilet. Er zijn verschillende soorten wandtegels, tegellijm en voegmiddelen te koop. Er zijn ook genoeg materialen te koop waardoor u zelf de wandtegels kan plaatsen. Let hierbij wel op een aantal dingen, zoals:

  • Wanneer je wandtegels in de hoek plaatst, moeten deze 0,5 cm voeg vanuit de muur hebben.
  • Als je wandtegels hebt die bedoeld zijn voor een douche bak, bad of keuken blad, moet je deze af kitten.
  • Let bij de aanschaf van wandtegels op het productienummer dat staat vermeld op de verpakking. Wanneer u wandtegels koopt die zijn gemaakt op verschillende dagen, loopt u namelijk de kans dat er onderling kleine kleurverschillen zijn.
  • Zorg voor het snijden van wandtegels voor een goede tegelsnijder.
  • Houd zelf wel rekening met hoeveel wandtegels, tegellijm en voegmiddel u nodig heeft per vierkante meter.

Laat uw tegels plaatsen in combinatie met vloerverwarming!

Voor de verwarming van de tegelvloer kun je kiezen uit elektrische vloerverwarming of warm water vloerverwarming.
Vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer is zeer energiebesparend. Wisselende temperaturen doen de leidingen van het vloerverwarmingssysteem en de ondervloer regelmatig uitzetten en krimpen. Het in gebruik nemen van de vloerverwarming na het aanbrengen van de tegelvloer dient daarom te gebeuren conform het opstookprotocol.

De reden dat je een tegelvloer zo goed kunt combineren met vloerverwarming is dat tegels een hoge thermische geleidbaarheid hebben. Wil je dat de tegelvloer snel reageert op de vloerverwarming dan wordt een tegel met een maximale dikte van 20 millimeter aanbevolen. Het is wel erg belangrijk dat er ook uitzetvoegen aangebracht worden, die voorkomen namelijk dat de tegelvloer hierdoor gaat barsten.

Toch moet je bij de aanleg van een tegelvloer wel rekening houden met enkele zaken als er vloerverwarming onder ligt. Gebruik voor de voegen een speciale industriële voegmortel of een voegmortel dat speciaal is aangemaakt voor een tegelvloer met vloerverwarming. Het belangrijkste is dat je de vloerverwarming ruim voordat je de tegelvloer gaat leggen volledig uitschakelt. Deze zijn vooral belangrijk bij niet doorlopende voegen, zoals bij een tegelvloer die in wildverband is gelegd. Wanneer een tegelvloer of betonvloer net gelegd is, mag je niet meteen de vloerverwarming aanzetten, ook niet op lage stand! Je zou niet de eerste zijn die zijn prachtig gelegde tegelvloer in recordtempo verwoest door het te rap inschakelen van de vloerverwarming.

Interessante links