Vocht in de kelder, wat nu?

vocht in kelder

Vocht in de kelder, wat nu?

Zit u ook met de handen in het haar omdat u het vocht in uw kelder niet weg krijgt? Het kan dan ook een hardnekkig probleem zijn. Logisch dat u dat zo snel mogelijk wilt aanpakken. Een vochtige kelder is een groot signaal voor een ongezond leefklimaat. Als het structureel is en er wordt niets aan gedaan, dan heeft dat ongetwijfeld invloed op de waarde van uw huis. Vocht in de kelder geeft bovendien voeding aan muffe geuren en het heeft een aantrekkingskracht op muizen en ratten. In dit artikel een overzicht van de oorzaken en de oplossingen.

Oorzaken van vocht in de kelder

Eén van de meest voorkomende vochtproblemen in de kelder is condens. Condens ontstaat door temperatuurwisselingen en een slechte ventilatie. In een kelder is goede ventilatie vaak afwezig doordat er geen ramen zijn of weinig luchtdoorvoer. Ook kan er een slechte waterafvoer zijn doordat de drainage niet functioneert. Vaak is dan ook te veel grondvocht en staat het grondwaterpeil te hoog. Een gevolg is dan vaak weer optrekkend vocht waardoor de muren poreus worden. Het is dan al lang niet meer geoorloofd om nog etenswaren in de kelder te bewaren. Wanneer er reeds scheuren en beschadigingen aan muren zijn, zoals bij oudere huizen of ontstaan door aardbevingen, kan vocht gemakkelijk naar binnen dringen. In de kelder uit zich dat door loslatend stucwerk, afbladdering van verf en schimmelvorming. Het vocht in de kelder kan ook komen door een slechte verbinding van de grond met de muur. Dit heet een zogenaamde Kim lekkage. Vocht in de kelder is dus een serieus probleem. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen die je makkelijk zelf kunt doen als je tenminste geen twee linkerhanden hebt.

Artikel: Ondergelopen en vochtige kelders komen steeds vaker voor (bron: NRC).

Meer informatie over grondwateroverlast in Nederland lees je op de website van Rijkswaterstaat. Op infomil.nl staat hoe groot de kans is op wateroverlast in jouw buurt.

vochtbestrijding in kelder

Oplossingen om vocht te bestrijden

De simpelste manier om het vocht aan te pakken is de temperatuur in uw kelder op een constant niveau te houden en de ruimte goed en regelmatig te ventileren. Het probleem van slechte afwatering kan verholpen worden door de afvoer of waterleiding te repareren. Is er echt sprake van grondvocht, dan kan dat verholpen worden door de muren te injecteren. Er wordt dan een waterafstotende injectiegel in gaten van de muur gespoten die doordringt tot in de poriën van de muur waarna de gel hard wordt. Ook kunt u proberen om het grondwaterpeil te laten zakken door het water af te voeren met een drainagesysteem rondom uw woning. Ook om doorslaand vocht tegen te gaan is het injecteren een goede oplossing. Door zowel de grond als de muur te injecteren en dan vooral de verbindingsrand tussen de grond en de muur, de kim, kan dit type vochtprobleem adequaat worden opgelost.

Meer informatie over de kosten van vochtbestrijding.

Video: Kelder waterdicht maken

Bekijk deze video van het SBS-klusprogramma Alles over Wonen over het waterdicht maken van een kelder.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Belangrijk bij een vochtprobleem in de kelder is om de ventilatie van de ruimte eens te bekijken. Is er een raam dat open kan, bijvoorbeeld, of is er een andere luchtstroming. Een kelder is sowieso vaak een vochtige plek waar weinig tot geen frisse lucht binnenkomt. Daarom wordt een kelder vaak gebruikt om etenswaren op te slaan. Het is daarom des te belangrijker om te zorgen voor een goede ventilatie in de kelder. De luchtvochtigheid dient op peil te blijven. Dit kan je doen door goed te ventileren of door een luchtontvochtiger neer te zetten. Ook hiermee kun je een goed ventilerende ruimte creëren.

Voordelen van een waterdichte kelder

U kunt de kelder natuurlijk ook helemaal waterdicht laten maken zodat u nooit meer het hoofd hoeft te breken over nare vochtproblemen. U bent er dan in een keer vanaf. Lekkages behoren tot het verleden. Het waterdicht maken van uw kelder vereist wel een complex behandelplan en daarvoor zult u toch een expert moeten inschakelen, maar dan hebt u daar ook optimaal profijt van. Een expert kan snel onderzoeken waar het vocht vandaan komt en om wat voor soort vochtprobleem het gaat.

Meer informatie over het waterdicht maken van de kelder [Externe link].

Gemiddelde kosten van vochtbestrijding in de kelder

De kosten van het aanvechten van uw vochtprobleem in de kelder verschillen per situatie en zijn per vochtprobleem anders. De kosten zijn dan ook moeilijk aan te geven. Wilt u af van de vochtoverlast en uw kelder helemaal waterdicht maken? Dan moet u voor een kelder van ongeveer 16 vierkante meter denken aan ongeveer €2.000. Maar vaak is het volledig waterdicht maken niet altijd nodig en kunt u bijvoorbeeld eerst de muren injecteren of een vochtwerende verf gebruiken om het vochtprobleem op te lossen.

Prijstabel: gemiddelde kosten vochtbestrijding kelder

Bestrijdingsmethode Gemiddelde prijzen* Gebaseerd op:
Muren coaten €500,- Kelder van 10 m²
Muren injecteren €100,- Per lopende meter
Kelderdrainage €5.000,- tot €10.000,- Wand- en vloerdrainage
Kelderbekuiping €4.000,- tot €10.000,- Afhankelijk van de grootte van de kelder
Ventilatieroosters €10,- tot €30,-, zonder montage Per stuk
Mechanische ventilatie €100,- tot €300,- Per stuk, zonder installatie

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan voor inzicht in de exacte prijzen.

Een aantal handige links:
Artikel: schimmel en vocht in huis (bron: Milieucentraal)
Artikel: Waarom is ventileren belangrijk? (bron: Milieucentraal)
Gevolgen van vocht in huis op uw gezondheid (bron: optimalegezondheid.com)